Naujagimio kraitelis: patarimai būsimiems tėveliams




Ar dar pamenate tą akimirką kai sužinojote, jog tapsite tėvais? Kokie jausmai jus užplūdo? Tikriausiai didžiulė sunkiai apibūdinamų jausmų puokštė: begalinis džiaugsmas, laimė, meilė, pilnatvė, o galiausiai, nurimus visoms emocijoms, kyla daugybė klausimų.  Nejučia pradedi įsivaizduoti kaip reikės  paimti tą  mažą trapų žmogutį į rankas? Kaip reikės jį maitinti, migdyti, prausti, rengti? Ir dar daugybė daugybė visokiausių minčių. 

Norime jus nuraminti, jog jūsų laukia nepaprasta ir magiška kelionė ir jūs tikrai rasite visus atsakymus į savo klausimus.  O kad pasiruošimas būtų kuo sklandesnis pasidalinsime keletu patarimų dėl naujagimio kraitelio.
 
Taigi, drabužiai kūdikiams - kaip rengti naujagimį, kiek ir kokių rūbelių pasiruošti pirmiesiems mėnesiams? 
 
Visų pirma norime pakalbėti apie drabužėlių sudėtį. Svarbu, jog audiniai nebūtų sintetiniai, nes tokie 
rūbeliai gali dirginti jautrią kūdikių odą. Rinkitės natūralius audinius, patartina 100 % medvilnės.
Visus drabužius prieš naudojimą išskalbkite ir išlyginkite.  Skalbimui naudokite ekologiškas, bekvapes priemones. 
 
Dabar susipažinkime, kokie yra kūdikių drabužių dydžiai:


 
Svarbu suprasti, jog dydžiai yra orientaciniai, tad kiek ir kokių rūbelių reikės labai priklausys nuo to, kokio ūgio ir svorio gims jūsų mažylis ir kaip greitai jis augs. Jeigu prognozuojamas mažesnio svorio naujagimis, tuomet verta būtų įsigyti bent keletą 50 dydžio rūbelių, nes 56 dydžio rūbeliuose smulkus naujagimis "plaukios". Tačiau gali būti ir taip, jog naujagimis gims didesnis ir 56 dydžio rūbelių neužteks net pirmam mėnesiui, juos greitai reikės pakeisti 62 dydžio rūbeliais. Dažniausiai apžiūrų metų  gydytojas  pasako preliminarų naujagimio svorį, tad pagal tai galite orientuotis kokio dydžio rūbelių pradžiai įsigyti daugiau. 
 
Nerekomenduojame užsipirkti drabužių kūdikiams metams į priekį. Jog būtų ramu pasirūpinkite  viskuo, ko reikės pirmą mėnesį (50, 56 dydžiai), taip pat rekomenduojame iškart pasirūpinti visais ar bent didesne dalimi 62 dydžio rūbeliais ( 0-3 mėn.), o vėliau pamatysite kaip auga jūsų mažylis, kokie drabužiai kūdikiui patogesni  ir galėsite įsigyti daugiau reikiamo dydžio rūbų. 
 
Priklausomai nuo metų laiko bei temperatūros skiriasi ir naujagimio apranga. Svarbu, jog kūdikiui nebūtų nei per karšta nei per šalta. Tai galime patikrinti, paliesdami kūdikio nugarytę tarp menčių, ji turi būti šilta t.y. neturi būti vėsi, bet ir ne karšta ar suprakaitavusi. Rankytės, pėdutės natūraliai būna vėsesnės - taip yra dėl kūdikių kraujotakos, todėl vėsios rankytės nebūtinai reiškia, jog kūdikiui šalta.  Naujagimio aprangą galime suskirstyti  sluoksniais: 
 
1 sluoksnis: apatiniai drabužėliai t.y. smėlinukas (bodžiukas - užsisega per klyniuką) arba siaustinukas (neužsisega per klyniuką) bei kojinytės. 

Siaustinukus rekomenduojama nešioti tol kol nukrenta virkštelės liekana, jog būtų laisviau, nespaustų bambytės. Iš praktikos tai nėra labai patogus rūbelis - dažnai kyla į viršų, susigužuluoja,  kadangi nėra užsegimo per klynuką. Taigi, šio rūbelio patartume turėti tik keletą vienetų pirmo dydžio (50 arba 56), neretai tėveliai jų visai neperka, o iškart įsigyja smėlinukus. 
 
Pirmiems mėnesiams labai patogūs smėlinukai, kurie užsisega sagutėmis šone, nes tokių smėlinukų nereikia mauti per galvytę, tad dažniausiai tėveliams taip yra drąsiau, ypač jei tai pirmas jūsų vaikelis. Vėliau įsidrąsinsite ir nebebus taip svarbu, koks užsegimas, tiesiog  pajusite kaip jums patogiau ir labiau patinka.  Taigi, smėlinukų įsigykite bent po  4-5 vnt. 56 ir 62 dydžio, dalį ilgomis rankovėmis, dalį trumpomis. Jei prognozuojamas mažesnio svorio naujagimis įsigykite ir porą 50 dydžio smėlinukų.

 
 
Vilnonės kojinytės naujagimiui dedamos ant nuogų kojyčių, nepriklausomai nuo metų laiko. Nes jų paskirtis yra ne tik šildyti, bet ir aktyvinti kraujotaką. Ant viršaus galite užmauti kitas kojines, tapukus ar kitą drabužėlį (šliaužtinuką arba kelnytes). Turėkite 2-3 poras   vilnonių bei paprastų kojinių kūdikiui. Pirmais mėnesiais kūdikio kojinių dydis yra 9-10cm. 
 
2 Sluoksnis: šliaužtinukai/romperiukai arba kelnytės + megztukas/švarkelis.  
 
Šliaužtinukai mums buvo pats patogiausias rūbelis kūdikiui tiek dienos, tiek nakties metu. Patariame rinktis šliaužtinukus su sagutėmis arba užtrauktuku per visą ilgį, nes bus patogiau apvilkti. Pirmais mėnesiais nerekomenduojame šliaužtinukų su sagutėmis nugaroje, kadangi naujagimis daug laiko praleidžia gulėdamas ant nugaros, o sagutės gali spausti. Šliaužtinukų įsigykite po  4-5 vnt. 56 ir 62 dydžio. Jei prognozuojamas mažesnio svorio naujagimis taip pat  įsigykite ir keletą 50 dydžio šliaužtinukų. Jeigu laukiate mažylio šiltuoju metų laiku, tuomet rinkitės plonus medvilninius šliaužtinukus, na o jeigu šaltuoju - turėkite ir keletą pašiltintų šliaužtinukų. 
 

 


Įvairūs komplektukai kūdikiams pasitarnauja kai norime šiek tiek pasipuošti, ruošiames fotosesijai, laukiame svečių ar keliaujame į svečius, pas gydytoją.  Tai gali būti  derančios kelnės ir megztukas ar net kelių dalių komplektukai, gražus naujagimio kraitelis grįžimui namo iš ligoninės. Taigi, pagal savo skonį ir nuožiūrą  galite turėti porą gražių komplektukų kūdikiui 56/ 62 dydžio. 
 

 

 

 

 
Suknelės, galvajuostės - tai grožis, kurio prireiks, jei laukiatės mergytės. Žinoma tai nėra būtini drabužėliai pirmais mėnesiais, bet dažnai praverčia fotosesijoms bei šventėms. Galvajuostės prideda labai daug žavesio mažosioms princesėms, tai mažos bet labai malonios smulkmenos mūsų kasdienybėje. 
 
 

 

 


3 sluoksnis: lauko apranga - kombinezonai, kepurės, pirštinės
 
Turėkite 1-2 kepurytes, 1 pirštinytes išėjimui į lauką. Storį rinkitės priklausomai nuo metų laiko.  Naujagimio kepurės dydis yra 38-40 cm. Nors pagal naujausias rekomendacijas nebėra patariama namuose nešioti kepurės ir pirštinių, geriau  turėkite ir vieną ploną medvilninę kepurėlę, kurios tikriausiai prireiks gimdymo namuose, taip pat kai kurie gydytojai rekomenduoja naujagimiui kepurytę uždėti ir namuose po maudynių. 
 
Kelionėms į lauką dar jums reikės kombinezono, kurio storį vėlgi rinkitės pagal metų laiką. Na o vežimėlyje žiemą labai patogu natūralios vilnos vokelis.

 

 
Na ir pabaigai praktiškas patarimas - kūdikį rengti vienu sluoksniu daugiau negu rengiatės pats. Taigi, jeigu yra karšta vasara, žinoma, nereikia nei kombinezono nei šilto megztinio. Pvz. jei jūs komfortiškai jaučiatės su suknele, tai kūdikiui užteks smėlinuko + lengvo šliaužtinuko ar nestoro apklotėlio. 
 
Tikimės, jog ši informacija jums bus naudinga ir maloniai kviečiame apsilankyti elektroninėje parduotuvėje www.ponulis.lt, galbūt rasite čia kažką artimo savo širdžiai.
 
 
 
 
 
 

Komentarai

Populiarūs šio tinklaraščio įrašai

Kalėdinė šeimos fotosesija: patarimai stilingam įvaizdžiui sukurti

Patogiausi drabužiai kūdikiams - šliaužtinukai?